Branntragedien i Frankrike er en påminnelse for styreledere

Foto: Sébastien Bozon/AFP/Getty Images

Som styreleder av et borettslag eller sameie er du ansvarlig for brannsikkerheten i bygningen. Å navigere gjennom de lovpålagte kravene kan være utfordrende. Ifølge §4 i Forskrift om brannforebygging er du, som eier av byggverket, pålagt å sikre at bygningen er trygg mot brann. Dette innebærer ikke bare å være kjent med de gjeldende brannsikkerhetskravene, men også å ha en grundig forståelse av bygningsdeler, installasjoner og utstyr som er designet for å oppdage og redusere konsekvensene av brann.

Dette ansvaret blir enda tydeligere når vi ser på den nylige hendelsen i Frankrike. En feriebolig i Øst-Frankrike viste seg å være en brannfare, og elleve menneskeliv gikk tapt. Brannen brøt ut i de tidlige morgentimene den 9. august, mens både gjester og ansatte sov. Blant de berørte var en gruppe psykisk utviklingshemmede fra byen Nancy, som var på ferie i Wintzenheim. Årsaken til denne hjerteskjærende hendelsen er ennå uklar, og en grundig etterforskning pågår for å avdekke hva som forårsaket brannen.

Advokatfullmektig Nathalie Kielwasser uttalte til avisen Le Monde at ferieboligen ikke levde opp til de nødvendige sikkerhetsstandardene som er påkrevd for å kunne ønske gjester velkommen. Videre påpekte hun at bygningen ikke hadde gjennomgått de nødvendige inspeksjonene fra en uavhengig sikkerhetskomité. Hun understreker også at ferieboligen, en gang en ombygd låve på 500 kvadratmeter med to etasjer og et loft, gjennomgikk renovering for noen år tilbake.

Foto: TNN / DPA / AP / NTB
Foto: TNN / DPA / AP / NTB

Hvorfor er det viktig med årlige brannrevisjoner?

De første funnene etter brannen antyder dessverre at bygningens struktur ikke klarte å oppfylle brannsikkerhetskravene. Dette understreker viktigheten av regelmessige brannrevisjoner og grundig kontroll over brannsikkerheten, ikke bare som en formell forpliktelse, men som et essensielt skritt for å beskytte liv og eiendom. Den tragiske hendelsen i Øst-Frankrike illustrerer de alvorlige konsekvensene av å overse slike sikkerhetsstandarder.

I midten av dette understreker oberstløytnant Philippe Hauwiller, lederen for redningsaksjonene, viktigheten av effektive tiltak. Han meldte tidlig at ni personer dessverre mistet livet, mens to fremdeles var savnet. Dette utgjør den mest dødelige brannen i Frankrike siden 2016, og etterforskningen pågår for å avdekke årsakene og implementere tiltak for å forhindre lignende tragedier i fremtiden.

I Probase tar vi brannvern og brannsikkerhet på alvor. Vi mener at slike tragiske hendelser kan unngås gjennom grundige brannrevisjoner, gode rutiner og kontinuerlig oversikt og kontroll. 

Vi er her for å hjelpe ditt borettslag eller sameie med brannsikkerhet. Ta gjerne kontakt med oss i dag for en uforpliktende samtale. Vi er her for å bidra til trygghet og sikkerhet for dine bygninger, leietakere og beboere.

Copyright © 2023 Probase
Webdesign: Giil Grafisk AS
menu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram